MUST για τον Κυνηγό

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ

Επιλογή σωστού παπουτσιού για κυνήγι

Τα παπούτσια που προορίζονται για «εκτός δρόμου» χρήση, είναι διαφορετικά στην κατασκευή από όλα τα παπούτσια της «πόλης».
Οι ανωμαλίες του εδάφους, και η φθορά που προκαλείται από τις πέτρες, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εταιρίες κατασκευής. Βασικό όμως σημείο είναι η κόπωση, που ξεκινά από τα πόδια και μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα.
Πρώτη μας δουλειά λοιπόν, είναι να αξιολογήσουμε τις ανάγκες μας, και αφού αποφασίσουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε, τότε θα αρχίσουμε να κοιτάζουμε τα υποδήματα στον καθρέφτη…

Όταν όμως πάμε στα βουνά και στα λαγκάδια, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ποδιών μας, από την καταπόνηση του πολύωρου περπατήματος σε ανώμαλο έδαφος, το κρύο, η ζέστη και βέβαια το νερό, που αν περάσει στα πόδια μας, δεν είναι ότι το καλύτερο μπορεί να μας συμβεί. Αυτά έχουν σημασία εκεί και όχι ο καθρέπτης!!! 


Είναι γεγονός, ότι πολλοί κυνηγοί νομίζουν η λαστιχένια μπότα, είναι η απόλυτη λύση στο νερό, αλλά μέχρις εκεί, όσο υψηλής ποιότητος και αν είναι! Στην ουσία, πέρα από αυτό το μεγάλο της προσόν να είναι απόλυτα στεγανή, δεν μπορεί σε τίποτε άλλο να ανταγωνιστεί ένα καλό παπούτσι.

Το δέρμα, είναι αξεπέραστο σαν υλικό κατασκευής υποδημάτων. Όμως τα δέρματα δεν είναι όλα ίδια.
Το Nubuk και το λαδόδερμα είναι τα καλύτερα δέρματα για υποδήματα εκτός δρόμου.
Το πάχος του δέρματος και οι ραφές έχουν άμεση σχέση με την αντοχή στο χρόνο, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Αν αλείφουμε τα άρβυλά μας, με μια καλή αλοιφή, συνήθως λίπος φώκιας, τα βοηθούμε να ζήσουν περισσότερο και συντελούμε στην αδιαβροχοποίησή τους.

Η Cordura είναι επίσης πολύ ανθεκτική και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δέρμα Suede, κατά κόρο σε άρβυλα που πρέπει να είναι ελαφρά.
Οι πολλές ραφές στην επιφάνεια του παπουτσιού, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας τρομάζει, αν και κατά τεκμήριο το μονοκόμματο δέρμα είναι ποιο ανθεκτικό

Αν λοιπόν επιλέξουμε μονοκόμματο δέρμα θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στα καλύτερα της αγοράς, τα οποία σίγουρα έχουν μεγαλύτερο κόστος. Αν δεν μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας την υψηλή κατηγορία, τότε υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν παπούτσια με υλικά χαμηλότερου κόστους. Προσοχή όμως διότι ο κανόνας (ότι δώσεις αυτό θα πάρεις) εδώ ισχύει στο έπακρο!

Φυσικά το παπούτσι επιβάλεται να διαθέτει μεμβράνη αδιαβροχοποίησης, η οποία είναι πάντοτε χρήσιμη και το χειμώνα απαραίτητη. Προσοχή όμως στην ποιότητά τους, και εδώ ισχύει το παραπάνω ρητό (ότι δώσεις αυτό θα πάρεις)!
Οι πλαϊνές επικαλύψεις με κάουτσουκ (rabber), προστατεύουν τα άρβυλα και τα πόδια μας από χτυπήματα στους βράχους.

Φυσικά πρέπει να καλύπτεται ο αστράγαλος, για να προλάβετε στραμπουλήγματα. Ψηλά άρβυλα επιλέξτε μόνο για προστασία από κτυπήματα ή από νερά, αν χρειαστεί να περπατάτε σε τόπο που το νερό περνά πάνω από το ύψος του αστραγάλου. 


Τα περισσότερα παπούτσια διαθέτουν σόλες Vibram είναι οι ποιό φημισμένες για παπούτσια, διότι συνδυάζουν καλό κράτημα, με αντοχή στη χρήση. Υπάρχουν όμως και άλλες σόλες που κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Οι καλές εταιρίες έχουν βρει εναλλακτικές λύσεις.

Οσον αφορά την σκληρότητα του παπουτσιού, η μεσαία σκληρότητα είναι η καλύτερη για πολύωρο περπάτημα. Αποφύγετε τα πολύ μαλακά και εύκαμπτα πέλματα, (εκτός αν κυνηγάτε σε κάμπο) θα σας κουράσουν περισσότερο από τα σκληρά. 

Τέλος μην ξεχνάτε ότι σχεδόν όλα τα σύγχρονα υποδήματα είναι κατασκευασμένα με θερμοσυγκολλήσεις. Μην τα στεγνώνετε επ’ ουδενί κοντά σε πηγές θερμότητας, ιδιαίτερα στη φωτιά. Θα τα δείτε να ξεκολλούν και να καταστρέφονται, χωρίς να μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτε. 


ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ

Κυνηγός και σεβασμός στο περιβάλλον

Να τηρείς τους κανόνες και τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου. Είναι υποχρέωσή σου.

• Δώσε το καλό παράδειγμα στους νεότερους κυνηγούς αν θέλεις να διατηρηθεί το κυνήγι και να μην «πυροβολείται» από παντού.

• Αν είσαι νέος κυνηγός σεβάσου τον παλιό και άκου τις συμβουλές του. Δεν είναι υποτιμητικό.

• Μη βλέπεις το συνάδελφο κυνηγό σαν εχθρό σου. Μας ενώνουν τόσα πολλά και μας χωρίζουν πολύ λίγα.

• Έχε μαζί σου πάντα ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες καθώς επίσης μία ένεση αντι-ιοβόλου ορού η οποία μπορεί να σώσει το σκύλο σου αλλά και τον συνάδελφο σου.

• Μη φοράς ρούχα παραλλαγής. Δεν έχουμε πόλεμο. Ο στρατιώτης τα φορεί για να κρύβεται. Τα ευδιάκριτα ρούχα μπορεί να μας σώσουν τη ζωή.

• Μη βγάζεις τα παπούτσια σου πριν το τέλος του κυνηγιού διότι τα πόδια θα πρηστούν και δύσκολα θα δύσκολα θα ξαναμπούν.

• Αν για οποιοδήποτε λόγο μετά από ατύχημα προκληθεί αιμορραγία, πίεσε συνεχώς το σημείο που αιμορραγεί και δέσε σφιχτά λίγο πιο πάνω από το τραύμα , αν αυτό είναι στα άκρα. Κάθε δέκα λεπτά να χαλαρώνεις το δέσιμο για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος(κίνδυνος γάγγραινας).

• Μη δημιουργείς παρεξηγήσεις με συναδέλφους στον τόπο του κυνηγίου. Δε ξέρεις τι κατάληξη μπορεί να έχουν. Μη ξεχνάς ότι και οι δυο σας κρατάτε φωτιά στα χέρια. Εσύ τον εαυτό σου μπορεί να τον ελέγχεις. Ο άλλος όμως;

• Σεβάσου πάντα την ξένη περιουσία. Κάποιοι την απόκτησαν και την διατηρούν με ιδρώτα.

• Δεν τρώμε «του σκασμού» ούτε πριν το κυνήγι ούτε κατά τη διάρκειά του, γιατί επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία.

• Να έχεις πάντα μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο με γεμάτη μπαταρία.

• Μη θεωρείς ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν μόνο στους άλλους και όχι σε σένα. Το κακό δεν αργεί να έρθει. Και δεν ξέρεις πότε. Άλλωστε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»


ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ

Κυνηγετικός σκύλος

• Μη φροντίζεις μόνο για το κολατσιό και το νερό το δικό σου. Φρόντιζε και για του σκύλου σου.

• Να δίνεις στο σκύλο σου από λίγο νερό και πολλές φορές. Μια καλή ιδέα για να ελέγχεις καλύτερα το νερό που πίνει είναι να κόψεις μια πλαστική μπάλα στη μέση και να την έχεις πάντα μαζί σου.

• Ένας επίδεσμος, λίγο ιώδιο και μία ένεση αντι-ιοβόλου ορού μπορεί να σώσει τον πιστό φίλο σου.




ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟ

Κυνηγός και όπλο

Μια δεύτερη ματιά στο άδειο όπλο πρέπει να μας γίνει συνήθεια. «Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια»

Παίζεις με το θάνατο όταν ταξιδεύοντας με οποιαδήποτε μέσο έχεις το όπλο γεμάτο.

• Μην πυροβολείς όταν δεν είσαι βέβαιος τι βρίσκεται πίσω από το στόχο.

• Κρεμάμε πάντα το όπλο σε ένα ντουλάπι με την κάνη προς τα κάτω για να αποφεύγεται το κύλισμα του λαδιού προς το κοντάκι.

• Όταν σταματάς για κολατσιό να αδειάζεις πάντα το όπλο σου.

• Η κάνη του όπλου μας δεν πρέπει ποτέ να σημαδεύει το σύντροφό μας ακόμα κι αν είναι άδειο

.• Μετά από κάθε κυνήγι να το καθαρίζεις πάντα. Βοηθάς στην συντήρησή του

• Δεν αφήνουμε εκτεθειμένο το όπλο μας σε μέρη που βρίσκονται μικρά παιδιά.

• Μη δίνεις το όπλο σου σε άτομα που δεν έχουν εφοδιαστεί με άδειας θήρας. Απαγορεύεται.

• Απαγορεύεται η φύλαξή του σε χώρους που δεν πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους ασφαλείας. Το όπλο φυλάσσεται μόνο στην κύρια κατοικία του κατόχου. Πουθενά αλλού. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αν κλαπεί ή χαθεί, οι κυρώσεις είναι αυστηρές.

• Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να μεταφέρουμε το όπλο μας την περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι, πρέπει να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια θήρας, άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου) .

• Για καλύτερη ασφάλεια καλό είναι να φυλάσσεται η πάπια για τα δίκαννα και το πώμα αερίων στις καραμπίνες, καθώς και τα φυσίγγια ,σε ξεχωριστό μέρος.