Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΔΕΡΜΑΤΑ – ΥΦΑΣΜΑΤΑ

ΛΑΔΟΔΕΡΜΑ

Το λαδόδερμα προέρχεται μετά από επεξεργασία του δέρματος κατά την οποία εφαρμόζονται επιστρώσεις ακατέργαστων ελαίων σε συνδυασμό με γαλακτωματοποιημένα έλαια χρησιμοποιώντας διεισδυτικές μεθόδους.

Η μέθοδος αυτή χαρίζει στο παραγόμενο λαδόδερμα λάμψη και τη δυνατότητα να λυγίζει επανειλημμένα χωρίς να δημιουργούνται ρωγμές. Το στεγνό και χωρίς λίπανση δέρμα σπάζει πολύ εύκολα. Η λίπανση του δέρματος επηρεάζει θετικά το χρώμα και την όψη αλλά και την αδιαβροχότητα.

Το λαδόδερμα έχει όψη φυσική και επιβλητική σε διάφορους χρωματισμούς, ανάλογα με την προέλευση του με ιδιότητες υψηλής αδιαβροχότητας. Είναι απαλό στην αφή χωρίς να είναι λιπαρό, όχι εντελώς στιλπνό αλλά ούτε και ματ. Είναι συνήθως παχύτερο, βαρύτερο και ανθεκτικότερο από τα υπόλοιπα είδη δέρματων.

Τα υποδήματα αυτού του τύπου έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζωή και εύκολη συντήρηση χαρακτηρίζοντας έτσι την αγορά τους ως επένδυση με ανταπόδοση για πολύ καιρό.

NUBUCK

Το Nubuck είναι ένα είδος δέρματος με απαλή, βελούδινη επιφάνεια και είναι ένα από τα πιο ακριβά δέρματα. Σε αντίθεση με το λιγότερο ακριβό Suede, το δέρμα αυτό είναι κατά πολύ ανθεκτικότερο. Λεκιάζει όμως το ίδιο εύκολα και απαιτεί συχνά ειδική κατεργασία προστασίας κατά των λεκέδων για την επιμήκυνση της ζωής του.

Είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς στο να καταλάβει εάν κάποιο δέρμα είναι Nubuck ή Suede αφού μοιάζουν πολύ στην όψη και την αφή. Και τα δύο δέρματα λειαίνονται για να αποκτήσουν την τόσο επιθυμητή βελούδινη υφή τους. Η κύρια διαφορά είναι ότι το Nubuck λειαίνεται στην εξωτερική πλευρά του δέρματος ενώ το Suede στην εσωτερική στοιβάδα.

Καθώς η εξωτερική πλευρά κάθε δέρματος είναι πιο σκληρή, το Nubuck διαρκεί περισσότερο και ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στην διαδικασία της λείανσης. Εξωτερικά συχνά υπόκειται σε διάφορες διαδικασίες βαφής για την τελειοποίηση και το φινίρισμα της όψης του αφού η λείανση του δημιουργεί μικρό-ψεγάδια.

Η υφή και η όψη του είναι που το κάνουν πολύ επιθυμητό και η χρήση του σε μετρίως ακριβά έως ακριβά υποδήματα είναι πολύ διαδεδομένη. Οι κατασκευάστριες εταιρείες το προτιμούν περισσότερο από το όμοιο του Suede, λόγω της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας του.

Για την συντήρηση και την προστασία από λεκέδες σε υποδήματα με αυτό το δέρμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί βερνίκι όπως σε άλλα δέρματα. Οι κατασκευάστριες εταιρείες προτείνουν τον συχνό καθαρισμό τους με απλή μαλακή βούρτσα και την ενίσχυση του προστατευτικού μανδύα αδιαβροχοποίησης τους με χρήση των κατάλληλων προϊόντων (πχ. Hydrobloc® Spray).

SUEDE

Το δέρμα Suede προέρχεται από την εσωτερική πλευρά του δέρματος, κυρίως από αρνί αλλά και από κατσίκι, μοσχάρι ή ελάφι. Κομμάτια από χοντρά δέρματα αγελάδας γίνονται επίσης Suede, αλλά, λόγω των ινών τους έχουν άγριο και δασύτριχο πέλος.

Το Suede επειδή δεν συμπεριλαμβάνει το εξωτερικό σκληρό τμήμα του δέρματος του ζώου, είναι λιγότερο ανθεκτικό αλλά απαλότερο από το κλασσικό πλήρες δέρμα. Η απαλότητα, η λεπτή του υφή και η ευκαμψία του, το καθιστούν κατάλληλο σε εφαρμογές ρουχισμού, υπόδησης και άλλες παρόμοιες χρήσεις. Λόγω της υφής και των ανοικτών πόρων του, το δέρμα έχει ιδιότητες διαπνοής αλλά όχι αδιαβροχότητας και έτσι λεκιάζει εύκολα.

CORDURA

H Cordura ® είναι το εμπορικό σήμα και η ονομασία, για μια πληθώρα υφασμάτων που χρησιμοποιούνται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος προϊόντων όπως υποδήματα, βαλίτσες, σακίδια, παντελόνια, στρατιωτικό ρουχισμό και ρουχισμό επιδόσεων (πχ ορειβατικό). Τα υφάσματα αυτά είναι γνωστά για την αντοχή τους και την ανθεκτικότητα τους στην τριβή, τις γρατζουνιές, τα σκισίματα και την φθορά.

ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

GORE-TEX

Η Gore-Tex ® είναι μια αδιάβροχη και διαπνέουσα μεμβράνη. Είναι εμπορικό σήμα της W. L. Gore and Associates.

Τα αδιάβροχα υφάσματα δημιουργούνται με την ενσωμάτωση μιας μεμβράνης Gore-Tex ® ePTFE (εκτεταμένο πολύ-τέτρα-φθόριο-αιθυλένιο). Η μεμβράνη GORE-TEX® ePTFE είναι η «καρδιά» όλων των προϊόντων Gore-Tex ®. Δομικά, χαρακτηρίζεται από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς πόρους ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι πόροι αυτοί είναι ως και 20.000 φορές μικρότεροι από μια σταγόνα νερού απαγορεύοντας έτσι την διαπερατότητα της μεμβράνης από νερό. Ο μόνος τρόπος να την διαπεράσει το υγρό στοιχείο είναι όταν αυτό βρίσκεται σε αέρια κατάσταση (υδρατμός) λόγω του ότι τα μόρια των υδρατμών είναι περίπου 700 φορές μικρότερα από τους πόρους της μεμβράνης. Έτσι μπορεί να επιτραπεί στους υδρατμούς του ιδρώτα να αποβάλλονται στο περιβάλλον (διαπνοή) χωρίς να συσσωρεύονται στο εσωτερικό του παπουτσιού ή ρούχου προκαλώντας τις γνωστές αρνητικές συνέπειες. Επίσης , στη μεμβράνη εφαρμόζεται και μια στρώση ελαιοφοβικού υλικού για να την προστατεύει από την λιπαρότητα του ιδρώτα και του σώματος και να μην μειώνεται η ζωή της.

Η W. L. Gore and Associates παράγει μόνο τη μεμβράνη και όχι και το υπόλοιπο ύφασμα στο οποίο ενσωματώνεται η μεμβράνη. Για την απόκτηση του, η εταιρεία είναι πολύ επιλεκτική στις συνεργασίες της και χρησιμοποιεί προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε ένα μεγάλο εύρος δοκιμασιών πριν να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει. Η εργασίες συγκόλλησης των μεμβρανών και της φόδρας με τα υφάσματα γίνεται σε κάποια από τις πολλές εγκαταστάσεις της εταιρείας ανά τον κόσμο.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες υφασμάτων Gore-Tex ®. Το Gore-Tex ® Pro που έχει σχεδιαστεί για μέγιστη προστασία και αντοχή σε σκληρές συνθήκες, το Gore-Tex ® Active που είναι ιδανικό για γρήγορη και απαλλαγμένη από περιττό βάρος ορειβασία και το Gore-Tex ® που είναι σχεδιασμένο για γενικότερη εφαρμογή.

Το Gore-Tex ® διατίθεται σε εκδόσεις τριών (3L) και δύο (2L) στρώσεων, με αυτή των τριών στρώσεων να έχει ενδιάμεση φόδρα συγκολλημένη μεταξύ των μεμβρανών ενώ στην έκδοση των 2 στρώσεων χρησιμοποιείται μια ξεχωριστή, ραμμένη στο ύφασμα, φόδρα.

Παλαιότερες εκδόσεις των υφασμάτων Gore-Tex ® καθώς και οι μεμβράνες που χρησιμοποιούνται σε παπούτσια, μποτάκια, γάντια κλπ συναντώνται κατά περίπτωση με τα ονόματα GORE-TEX® Pro Shell, GORE-TEX® Active Shell, GORE-TEX® Performance Shell, και GORE-TEX® XCR.

BIO DRY

Πρόκειται για μία μεμβράνη αδιάβροχη, διαπνέουσα και αντιβακτηριδιακή.
Η αντιβακτηριδιακή φόδρα της, μειώνει κατά πολύ την κακοσμία και διατηρεί το δέρμα δροσερό. Χάρη στα ειδικά σωματίδια αργύρου, το σύστημα Biodry αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηριδίων με αποτέλεσμα την μείωση της κακοσμίας, της υπερθέρμανσης του ποδιού και την προστασία από ανεπιθύμητες αλλεργίες. Η αδιαβροχότητα της μεμβράνης Biodry με τις θερμοσφραγισμένες ραφές, παρέχει εξαιρετική προστασία από τη βροχή, το χιόνι, τον πάγο αλλά και θερμική μόνωση για μέγιστη άνεση.

SYMPATEX

Δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από τα υγρά και κρύα ρούχα ή υποδήματα. Η Sympatex έχει αναπτύξει μια ειδική μεμβράνη η οποία απορροφά τους υδρατμούς και τους αποβάλλει μέσα από το ύφασμα/δέρμα, στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο το δέρμα παραμένει ζεστό και στεγνό ακόμα και σε έντονες καταστάσεις. Το καλύτερο είναι ότι όσο πιο έντονη είναι η φυσική δραστηριότητα, τόσο πιο αποδοτική γίνεται η μεμβράνη Sympatex. Η μεμβράνη Sympatex είναι 100% αδιάβροχη, διαπνέουσα και 100% αντιανεμική. Έχει ελαστικές ιδιότητες που επιτρέπουν την έκταση της κατά 300% ώστε να αντέχει στις μηχανικές καταπονήσεις. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη βρωμιά και στα κατάλοιπα απορρυπαντικών χωρίς να αλλάζει η λειτουργία της.

ΔΟΜΗ

  • Άνω μέρος

Το άνω μέρος του παπουτσιού, προορίζεται για την προστασία και την υποστήριξη του ποδιού με την εξ’ ολοκλήρου σωστή εφαρμογή του παπουτσιού στο πόδι. Τα άνω μέρη πρέπει να είναι αδιάβροχα αλλά ταυτόχρονα να αφήνουν το πόδι να αναπνέει προς αποφυγή της περίσσιας υγρασίας, προκαλώντας εκδορές, φουσκάλες κλπ.

  • Σόλες

Τα υποδήματα ορειβασίας έχουν συνήθως έντονα ανάγλυφες (με προεξοχές) σόλες σκληρού καουτσούκ για να παρέχουν την μέγιστη πρόσφυση αποφεύγοντας την ολίσθηση πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι σόλες απορροφούν και αναδιανέμουν τους κραδασμούς προστατεύοντας τα πόδια. Σε συνδυασμό με μεσόσολες αντικραδασμικές (anti-shock midsoles) σε κάποια ορειβατικά υποδήματα, η προστασία καθώς και η άνεση που παρέχεται μεγιστοποιούνται.

  • Γλώσσες

Τα πτερύγια που καλύπτουν το εσωτερικό του άνω μέρους του υποδήματος, ονομάζονται γλώσσες. Είναι το μέρος του παπουτσιού που βρίσκεται κάτω από τα κορδόνια. Οι γλώσσες εμποδίζουν τα ξένα σωματίδια (πετρούλες, χώμα κλπ) καθώς και το νερό να εισέλθουν στο εσωτερικό των υποδημάτων.

  • Βάτες

Οι βάτες των υποδημάτων είναι το μέρος του παπουτσιού που βρίσκεται στο ψηλότερο τμήμα του. Είναι μαλακές, συνήθως με εσωτερικό γέμισμα μαλακών υλικών, αλλά ανθεκτικές στο εξωτερικό τους. Ο ρόλος τους είναι να αγκαλιάζουν και να εφαρμόζουν στο πόδι στο τμήμα της κνήμης που καλύπτεται από το υπόδημα. Προσφέρουν άνεση, προστασία από νερό, ξένα σωματίδια, τυχόν κρούσεις του κάτω μέρους της κνήμης κλπ.

  • Εσωτερικές σόλες / Πάτοι

Πρόκειται για το κάτω μέρος του εσωτερικού του υποδήματος πάνω στο οποίο πατούν τα πόδια. Οι εσωτερικές σόλες που είναι σχεδιασμένες στο σχήμα του ποδιού του χρήστη, εξασφαλίζουν μέγιστη στήριξη και ισορροπία (ανατομικές).

  • Σημεία σύνδεσης Crampon

Είναι τα σημεία σύνδεσης του αξεσουάρ crampon (συστοιχία αιχμηρών προεξοχών συνδεδεμένες μεταξύ τους με ενιαίο συμπαγή τρόπο ή με αλυσίδες ή/και λάστιχα). Υπάρχουν σε μπότες προορισμένες για ορειβασία υψομέτρων, υψηλών απαιτήσεων. Ο ρόλος τους είναι αφού προσαρμοστούν στα ορειβατικά μποτάκια να εξασφαλίσουν πρόσφυση και κράτημα σε χιόνι και πάγο.

ΣΟΛΕΣ

VIBRAM

Η Vibram S.p.A. είναι μία Ιταλική εταιρεία με έδρα στην Albizzate που κατασκευάζει και αδειοδοτεί την χρήση των πολύ γνωστών εξωτερικών σολών Vibram. Η εταιρεία έχει πάρει το όνομά της από τον ιδρυτή της Vitale Bramani.

Ο Vitale Bramani ήταν αυτός στον οποίο ανήκει η εφεύρεση των εξωτερικών σολών με προεξοχές που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν σε ορειβατικά μποτάκια αντικαθιστώντας τις δερμάτινες σόλες με «καρφιά» ή μεταλλικά πέλματα που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως τότε.

Κάθε σόλα Vibram έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει την μέγιστη απόδοση ακόμα και στον πιο απαιτητικό χρήστη όσον αφορά την άνεση και την ανθεκτικότητα. Σκληρές δοκιμές, αυστηροί έλεγχοι αλλά και η τεράστια εμπειρία χρίζουν τις σόλες Vibram ως την καλύτερη σόλα που μπορεί να έχει ένα υπόδημα αφού μόνο μετά την επιτυχή ολοκήρωση των δοκιμών, ένα προϊόν τίθεται σε παραγωγή.

ΜΕΣΟΣΟΛΕΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ANTI-SHOCK

Σύμφωνα με την τεχνολογία αυτή, ένα ειδικό στοιχείο πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας τοποθετείται στην περιοχή της φτέρνας. Ο συνδυασμός διπλής πυκνότητας της μεσόσολας με μικροπόρους δημιουργεί ένα νέο πρότυπο για την απορρόφηση των κραδασμών και της μέγιστης άνεσης που προσφέρεται κατά την χρήση ενός ορειβατικού υποδήματος.

ΑΛΛΑ

RRS - Rubber Reinforcement System (Σύστημα ενίσχυσης καουτσούκ)

Μία ειδική ενίσχυση καουτσούκ εφαρμόζεται στο άνω μέρος του υποδήματος χρησιμοποιώντας μια αποκλειστική τεχνική που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται από την ιταλική εταιρεία κατασκευής ορειβατικών υποδημάτων Zamberlan®. Η ενίσχυση αυτή, εξασφαλίζει την μέγιστη αντίσταση σε αμυχές και εκδορές, επαυξάνει την αδιαβροχότητα και βοηθά στην διατήρηση του σχήματος του υποδήματος κατά την διάρκεια εκτεταμένων χρήσεων.

HYDROBLOC®

Το εμορικό σήμα Hydrobloc® κατατεθέν και εγγεγραμμένο από την ιταλική εταιρεία κατασκευής ορειβατικών υποδημάτων Zamberlan, χρησιμοποιείται ως αναγνωριστικό στοιχείο ταυτότητας μόνο για τα μέγιστης ποιότητας δέρματα τα οποία επεξεργάζονται με ειδική διαδικασία βυρσοδεψίας κατά την οποία ενισχύονται η αδιαβροχότητα και η αντοχή τους.